dimarts, 17 de novembre del 2015

FRA FREDERIC, DE LA CREU DE LA PINYA


El full arxiprestal de l'Arxiprestat del Berguedà Nord recordava diumenge que dissabte que ve, 21 de novembre, es beatifica a la catedral de Barcelona en Martí Tarrés i Puigpelat, al qual essent ja frare caputxí se l'anomenà Fra Frederic. A més a més d'informar breument del procés per ser proclamat beat/a, el full també ofereix unes dades històriques sobre Fra Frederic, extretes dels biògrafs Lluís Badia i Valentí Serra:

"Naixia a la casa pairal de la Creu de la Pinya (Serra de Noet) el 8 d'octubre de 1877. Inquiet religiosament i escolarment, va fer estudis al Seminari de Solsona, Teologia a Manresa i Moral a Sarrià. Ja caputxí, cantà Missa per Sant Joan de l'any 1901. Ocupà gairebé tots els càrrecs possibles a Catalunya. També féu cap a Amèrica. Promocionava l'orde en tots els aspectes possibles, tant humans com pastorals i intel·lectuals, sempre amb competència testimonial convincent. Molt fill de la terra, ja que que predicava en català i amb ardor cristià davant del qui fos. El bisbe Torras i Bages va dir d'ell: -És el predicador més apostòlic del meu bisbat. 
Fou un dels grans promotors i predicador durant la Novena de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, el 1916.
L'any 1936, durant la cremada de convents i persecució religiosa, des d'Arenys va organitzar la dispersió dels seus frares buscant-los refugis aparentment segurs. Ell també es va haver d'amagar, ara a Arenys, adés a Sant Celoni, ara a Barcelona i allà on podia. Arreu es manifestà sempre capellà i animava la fe cristiana celebrant Missa.
L'assassinaren al carrer Raval de Barcelona la nit del 16 de febrer del 37."

(Del full arxiprestal del Berguedà Nord, diumenge 15/11/2015).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada